7 juni – 14 juli
Vernissage: Fredagen, den 7 juni, kl. 18:00-21:00

Den storskaliga installationen Keys of Heaven kommer att fylla Skånes konstförenings väggar som en reflexiv och stark avsluting på första halvårets program. Den göteborgsbaserade konstnären Azadeh Esmaili Zaghi ramar, med Keys of Heaven, in ett narrativ av förskjuten tid, ett pulserande minnesmonument som ber om tystnad och respekt.

Esmaili Zaghis beskriver med egna ord hur hennes arbete är centrerat kring ansträngningen att ”föra de tysta och mindre ansedda händelserna upp till ytan och belysa dem”, samtidigt som de konstrueras inom angelägna ämnen såsom internationella relationer, antirasistisk kritik, vägran, kritik mot exceptionalism och historisk representation av trauma.

Vi är hedrade över att få presentera Keys of Heaven i sin helhet och låta installationen eka sin underström av  tystnad och resonans i utställningsrummen. Processen att samla in verkets komponenterna är ett livslångt arbete för konstnären. Frågorna som framkommer är för dig att antingen fråga, upptäcka eller låta utvecklas när du går från den ena objektet till det andra.

Omfattningen av det utrymme som varje person är tillåten eller kan ta i samhället, i ett här och nu där tiden står berövad och spänd, dikterar det bindande och förlorande som en har till sitt förfogande. Det dikterar både ens makt och tolkningsgränser. Rör dig i stillhet inom det osagda och var uppmärksam på de viskade berättelserna som skjuter ut från varje vägg.Med konstnärens egna ord: “I mitt konstnärliga arbete undersöker jag olika aspekter av sociala, ekonomiska och politiska orättvisor. Jag berör ofta teman såsom internationella relationer, politisk ekonomi, penningpolitik, valuta, ekonomiska sanktioner och rådande politiska ramar för exil med drivkraften att synliggöra de mer tysta och mindre ansedda händelserna i vår tid. Jag använder mig av måleri, performance, video och installation och dokumentärfilm samt projektkonsulent och konstpedagog.”Azadeh Esmaili Zaghi föddes i Iran-Teheran 1981 och har varit verksam i Sveriges konstscen under de senaste tio åren. Hon tagit examen i Master i Fine Art vid Akademin Valand och ha en BA i Fine Art från Azad Konst och Arkitektur universitet i Iran. Under de senaste två åren har hon även vidareutbildat sig inom ”Kritisk pedagogik och projektledning” och jobbat som lärare för kursen ”Konst, Pedagogik och Sociala aktioner” på Akademin Valand i Göteborg.

Azadeh Zaghi har medverkat i en mångfald konstnärliga och pedagogiska projekt inom samtidskonsts scen med fokus på representation, demokratin, tillgänglighet och delaktighet. Hon har pedagogiska erfarenhet, erfarenheter som projekt kurator och konstkonsulent från att jobba för och med Kulturföreningen Tåget och Borås konstmuseum, Göteborgs Konsthall, Röda Sten konsthall, ICIA – Institute for Contemporary Ideas och Göteborgs Konstbiennalen.

Dessutom har hon under de senaste tio åren deltagit i ett tjugotal utställningar i Göteborg, Borås, Norge och Iran, och visat egna arbeten på t.ex. Göteborgs Konsthall, ICIA Konsthall, Galleri 54, Galleri Aveny och Galleri Konstepidemin.Tillhörande program kommer att presenteras inom kort.
Curatoriellt arbete: Simona Dumitriu & Tawanda Appiah
Teknisk konsultation och installation: Linus Svensson


Skånes konstförenings verksamhet presenteras med stöd av Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet och ABF.