Skånes konstförening genomför ett nytt Third Space Residency! Precis som förra året är målgruppen konstnärer som identifierar sig om QTBIPOC (Queer, trans och People of Color) och i år öppnar vi upp för ansökningar från boende i hela Skåne.

Från 20 september–12 november får deltagarna arbeta med lokala konstnärer för att utveckla sina kreativa visioner och tekniska kunskaper. Under residenset skapar deltagarna ett konstverk som visas i en grupputställning på Skånes konstförening i november. Deltagarna betalas konstnärsarvode i enlighet med MU-avtalet. 

Syftet med Third Space Residency är att skapa utrymme och gemenskap för lokala QTBIPOC-konstnärer. Medan begreppet “third space” refererar till det postkoloniala tillståndet med hybridisering av samhällen, platser och människor, beskriver det också dessa platser som ett särskilt gränsland. Vår målsättning är att skapa ett rum för oss och av oss, där QTBIPOC-personer inte bara ingår i samtalet utan också leder det. 

När vi har valt ut deltagarna kommer vi att erbjuda tre yrkesverksamma konstnärer att fungera som workshopledare. De väljs ut utifrån deltagarnas projekt och intresseområden. Genom det här arbetssättet vill vi erbjuda fokuserad återkoppling och vägledning. 

Vi välkomnar sökande på alla nivåer men uppmuntrar särskilt unga konstnärer, nya konstnärskap och personer som kanske inte har gjort konst förut. Alla är välkomna att söka men vi hoppas kunna skapa en plattform speciellt för QTBIPOC-konstnärer i Skåne

Du behöver inte en konstnärlig examen eller ett stort portfolio. Vi söker personer med vision, driv, förmåga att arbeta självständigt och viljan att delta i kritiska gruppsamtal. Det är upp till dig att bestämma vilket eller vilka medier du arbetar i. Oavsett om det är helt digitalt, fysiskt eller en blandning är vi nyfikna på att se det. 

Deltagarna skapar ett konstverk utifrån årets tema som är Play. Det kan innefatta allt från vågade installationer till omtolkade kärleksbrev eller platser som bara finns i fantasin – det är upp till dig.

Third Space Residency är skapat av Skånes konstförening’s curator C. Grace Chang. 

Alla konstnärer i Skåne är välkomna att söka!

Ansök här

Har du frågor? Maila oss gärna på info@skaneskonst.se.

Sista ansökningsdagen är 31 juli, 2021. 

DETALJERAD INFORMATION

Tid: 20 september–12 november, 2021 (8 veckor)

Format:
3 gruppworkshoppar med lokala konstnärer
1 individuell handledning med en lokal konstnär (som väljs ut särskilt för deltagaren)
4 tillfällen med grupphandlledning med Skånes konstförenings curator C. Grace Chang
Grupputställning på Skånes konstförening
Konstnärsarvode i enlighet med MU-avtalet. 

Språk:
Svenska eller engelska 

Förutsättningar:
Förmåga att arbeta självständigt
Intresse för att arbeta med andra under handledningar och workshoppar 
Förmåga att slutföra projekt
Bosatt i Skåne

Tema: Play
Temat fungerar som en utgångspunkt för ditt arbete. Det handlar nödvändigtvis inte om att skapa bokstavliga narrativ eller aktiviteter. Temat kan innefatta allt från vågade installationer till omtolkade kärleksbrev eller platser som bara finns i fantasin – det är upp till dig.
Du kanske vill utforska känslor eller platser i fantasin. Eller föredrar du kanske att fokusera mer på maktdynamiker och samspel. Eller så närmar du dig temat på ett helt annat sätt. Residenset är skapat för att stötta din vision och process.

Tillgänglighet och åtgärder kopplade till COVID-19
Vi bryr oss om din hälsa, säkerhet och konstnärliga process. Även om de flesta bör ha fått vaccin när vi sätter igång är vi medvetna om att vi behöver vidta försiktighetsåtgärder. 
Deltagarna kan välja att arbeta 100% på distans, men vi kommer också att ha ett projektrum till deltagarna på Skånes konstförening. Arbetsrummet kommer att vara tillgängligt under arbetstid. Hiss finns bara några meter till vänster om huvudentrén.
Vi fortsätter att följa alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och genomför projektet helt och hållet på distans om situationen kräver. 

Curator: C. Grace Chang. 

Skånes konstförenings utställningar och program genomförs med stöd av Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet och ABF.