FRÅN MUNKA TILL MALMÖ – Ändlösa fält

En slututställning av Konst2, från Konstskolan Munka – Munka folkhögskola
11 maj – 20 maj, 2018
Vernissage fredagen den 11 maj kl 18:00-21:00

Program
19.00 Poesiläsning – Alva Ragnarsson, Linnéa Björling
19.30 Palle Ankersen spelar – Palle Ankersen

Glasögonen var grumliga
men gjorde att något i ögonvrån blev skarpt
klart men ofärdigt
en tråd att dra i

vi tror på att fortsätta över oanade vidder,
vi sätter mjukt mot hårt, vi
faller inte var och en för sig
när vi faller ihop
någonstans mellan oss själva & varandra

Där låg ju det ändlösa fältet
som en tunn hinna av såpa
eller en kompakt sång av armerad betong

Nu är vi här och det här har vi gjort.

Under 10 dagar fyller Konstskolan Munka lokalerna på Bragegatan 15 med konstverk från 20 deltagare som gör sitt sista år på utbildningen. Utställningen är frukten av ett samarbete mellan Skånes konstförening och Munka folkhögskola som givit sig uttryck i ett antal utställningar genom åren. Nytt för i år är att ett curatoriellt team har gått in i arbetet med studenterna och väglett utställningsarbetet tillsammans med ordinarie pedagoger.

Tidigt i våras började utställningsarbetet med att deltagarna på Konstskolan Munka kom till Skånes lokaler för workshops och en första genomgång av förväntningar och intressen.

Under våren har sedan ett curatoriellt team från Skånes konstförening arbetat med deltagarna för att tillsammans arbeta fram en gemensam utställning. Arbetet har fokuserat på att förstärka de individuella praktikerna och tydliggöra deras styrkor genom att ställa frågor, utan att ge några tydliga svar. Snarare än i reaktion på en titel eller tematik har eleverna istället fått gå in i arbetet med att visa det de helst skulle vilja utveckla till ett verk redo för att bemöta en publik. Vikten har legat vid att avmystifiera utställningsprocessen och samtidigt kontextualisera presentationen av konstverken. Vad händer när ett konstverk som tidigare endast befunnit sig i ateljémiljö förflyttas till ett utställningsrum? Uppfattas det på andra sätt? Vilka förutsättningar kräver verket? Och hur sätts egentligen en titel?

Deltagarnas arbeten innehåller allt från digitala prints, artist’s books, måleri, teckningar, keramik till vävar, performance och installation. De berör frågor kring kroppsideal och normativitet, korrigeringar av plats och dimension, undersökningar av  material och personliga erfarenheter.

Deltagare
Felicia Alm, Palle Ankersen, Linnéa Björling, Jon Dahlström, Lea Eilers, Noemi Frenk, Agnes Hammander, Yrsa Hedström, Christian Håkansson, Sara Hägertorp, Nina Johansson, Lovisa Ljungberg, Linnea Malmborg, Stina Marntell, Erik Nisbel, Elliot Persson, Alva Ragnarsson, Nikki Rosenberg, Liam Säfström och Alicia Windfeldt.

Utställningen kommer att ha öppet tis-fre kl 13:00-17:00, lör-sön kl 13:00-16:00. Skånes konstförenings verksamhet presenteras med stöd av Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet och ABF. http://www.munkafolkhogskola.se/konst