Finissage & Artist lecture med LealVeileby
PRATA PRATA – Speak Silver
20 januari 2019, Finissage: kl. 13-16, Artist lecture: kl. 14 (på engelska)

Välkommen till att mingla och delta i finissagen av PRATA PRATA – SPEAK SILVER (Sven och Ellida Hjorts stipendium utställning) av konstnärsduon LealVeileby.
Duon avslutar utställningen genom att stänga de visade boxarna och ge en Artist lecture om deras konstnärliga forskning inför sitt kommande projekt.

Artist lecture: Stone of Blue – Morgondagens materia
Runt 1970-talet la professorn Robert Page Bennett vid University of California (Berkeley) fram en teori om möjligheten att skapa ett fast, kristallint material gjord av fotoner. Ett material som han kom att kalla Photosthene. En absurd idé vid den tiden då fotoner, som är ljusenheter, är masslösa och traditionellt inte troddes kunna interagera med varandra. Trots att Bennetts idéer aldrig fick fotfäste inom tidens seriösa akademiska kretsar så fångade materialet fantasin hos många inom de marginalvetenskapliga fälten där den fick epiteten „Stone of Blue“.
Men samtidens vetenskap har kommit ikapp Bennett och Stone of Blue ockuperar nu ett fascinerande korsfält av filosofi, medicinsk vetenskap, esoterisk övertygelser, konst och nyskapande vetenskap. Från det blåa pigmentets sammanflätade historia med alkemi till det allomfattande blåa ljus vår teknik omger oss med, så kommer föreläsningen att ta oss in i de fantastiska sci-fi-möjligheter som fotoniskt material utlovar.

Fri entré.

Skånes konstförenings verksamhet presenteras med stöd av Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet och ABF.