5/12 2013

Parasit – Robert Bolin

5 december, 19.00 – 21.00
ROBERT BOLIN and his site-specific performance Parasit


4/12 2013

PME-ART ”EVERY SONG I’VE EVER WRITTEN”

Ons 4/12
18.00–22.00 På scen: 20.00 fri entré
BAND NIGHT
Fem lokala band tolkar Jacob Wrens låtar och efteråt intervjuas de av Jacob hur det var att tolka låten.
Medverkar gör Christine Owman, Mathias Kristersson, Sandra Mujinga + Linda Spjut och Octopus Ride.

PME-Art med Jacob Wren i spetsen ställer frågor kring minnet, historia, om saker som kanske eller inte existerar, låtskrivande, internet och popkultur.

Mellan 1985 och 2004, skrev Jacob Wren låtar. Många, många låtar. Sen slutade han plötsligt skriva. Vid den tiden hade inte många människor hört dem. Eftersom nästan ingen hört dem kan man nästan säga att dessa sånger ännu aldrig existerat.  I Band Night bjuder han in fem lokala band att framföra varsin låt. Efteråt intervjuas de av Jacob om hur det var att tolka låten.

PME-Arts verk handlar om att ifrågasätta världen, att finna mod att säga något om vår verklighet på ett direkt och ändå komplext sätt och om att ställa scenkonsten mot väggen.  I Every Song I’ve Ever Written hoppas de också kunna ställa frågor om vad låtskrivande faktiskt innebär idag, internets betydelse för musiken och även ta en titt bakåt på det nyss förflutna.

Samtidigt visas utställningen The Construction And Fluctuation Of The Artifice And The Real 
Arrangör
Inkonst i samarbete med Rickard Daun, KRETS och Skånes Konstförening.


30/11 2013

Återinvigning Søren Aagaard och konstnärsamtal med Nico Anklam.

NOV 30  18-21
Genomgång och konstnärsamtal kring utställningen med konstvetaren Nico Anklam och konstnärerna.
Invigning av Søren Aagaard nyinstallerade verk ”Disruption of narrative flow – preparing for a tabletop dolly”
19.00 Genomgång och samtal.
Konstvetaren Nico Anklam samtalar  tillsammans med de tre konstnärerna och besökarna om utställningen (samtalet förs på engelska)
Nico Anklam har examen i konsthistoria och kulturell vetenskap. Just nu är han gästföreläsare vid Humboldt University i Berlin.
20.00 Invigning.
Søren Aagaard inviger sitt nya verk ”Disruption of narrative flow – preparing for a tabletop dolly”.
Verket ersätter videoinstallationen ”Adaptations for the screen – screen tests”
Vi bjuder på mat & dryck i samband med Søren Aagaards invigning.


21/11 2013

Kalle Brolin, Ester Almqvists minnesfonds konstnärsstipendiat 2013

År 2013 tilldelas Ester Almqvist-stipendiet Kalle Brolin. Stipendiesumman är på 70 000 kronor.
Stipendieutdelning torsdag den 21 november kl 17.00 på Skånes konstförening

I Skånes konstförening foajé visar Kalle Brolin en förkortad version av sitt verk ”In the Pub Where I Was Born”, som har sin bakgrund i den brittiska konservativa regeringens långa krig mot landets fackföreningar, som inleddes på åttiotalet och avslutades med den två år långa hamnarbetarstrejken i Liverpool 1995-98. Regeringens strategi för att besegra facken, den så kallade Ridley-planen, besvarades av hamnarbetarna med att dels söka stöd från sociala rörelser och organisationer utanför facken, dels från hamnarbetare i andra länder. Dessa motstrategier brukar nämnas som ett tidigt exempel på s k social movement unionism, och låg till grund för en framväxande internationell fackförening för hamnarbetare, IDC – International Dockworkers Council.

Styrelsens motivering är att Kalle Brolin i sitt konstnärskap med originalitet och drivenhet artikulerar samtidens viktiga frågor på sätt som överbryggar klyftan mellan det globala och det lokala och som når utanför en traditionell konstvärld. Hans projekt präglas av stor generositet gentemot kolleger såväl som publik, och förenar konstnärlig fingertoppskänsla och nyansrikedom med okonventionella och komplexa uttrycksformer. Därigenom skapar Kalle Brolin nya och överraskande genomlysningar av vår tids frågor om demokrati, rättvisa och engagemang.
Ester Almqvists minnesfond:
Max Liljefors (ordförande), Avdelningen för konsthistoria och visuella studier, Lunds universitet
Åsa Nacking, Lunds konsthall
Dan Jönsson, konstkritiker
Astrid Göransson, konstnär
Aron Sandberg Falk, Skånes konstförening


19/11 2013

KLUBB INFALL#3

Från Ryssland kommer denna duo som består av Olga och Alexei. De spelar friforms noise på trummor och diverse tillhyggen.
Efter deras konsert bjuds det på improvisation tillsammans med dem.
Medverkande denna gång: Martin Holm (bas), Julia Zajac (dragspel), Gustav Sörnmo (trumpet) och kanske Infalls duon Rickard & Tiaz.


2/11 2013

Nio föreställningar #4: Gundorf och Cardell

kl 14.00 en föreställning mer riktad till barn och ungdom – ingår i Barnens Bästa Biennal

kl 18.00 kvällsföreställning för vuxen publik.

Självklart är barn och vuxna välkomna till bägge föreställningarna. Fri entré

Både Frode Gundorf Nielsen och Jan Cardell har länge arbetat med självspelande skulpturer och installationer. Nu har vi fört dem samman för en unik föreställning där deras världar möts och spelar tillsammans.

Följ uppbyggnaden på facebook! 

”Nio föreställningar” är en rad experimenterande möten mellan kreativa individer som gemensamt sammanställer en föreställning. Föreställningen kan vara enbart en kväll, återkomma vid flera tillfällen eller utvecklas till en längre utställning – allt beroende på vad som sker under mötet mellan deltagarna.

”Nio föreställningar” är ett pågående projekt som till stor del kan genomföras tack vare ett generöst bidrag från Region Skåne.


25/10 – 27/10 2013

FORMALIA ett samarbete med Konstitutet och Malmö konstmuseeum

FORMALIA 25 – 27oktober 2013
Vernissage 25 oktober kl. 18 – 21
Cecilia Widenheim från Malmö Konstmuseum inviger kl. 18.30
Utställningen kan även ses över helgen, 26 – 27 oktober kl. 13 – 16.
En utställning på Skånes konstförening efter ett gränsöverskridande skaparmaraton på KKV Monumental i Malmö.
Den 24-25 oktober möts konstnärer, konsthantverkare, slöjdare och formgivare för att lära och praktiskt tillämpa nya kunskaper i ett aktionsbaserat tvådagarsseminarium lett av konstnären och arkitekten Markus Degerman på KKV Monumental.
Under seminariet blir det samtal, föredrag och mycket praktiskt arbete bl. a. inom ramen för en workshop med designern Petra Lilja och radikalslöjdaren Anders Lagombra Jakobsen.
Workshopen mynnar ut i en utställning på Skånes konstförening. Utöver workshopdeltagarnas verk ställs även inlånade verk från Malmö Konstmuseums samlingar ut av Fredrik Vaerslev, Kari Cavén och Anu Tuominen, vilka också kommer användas som referensverk under seminariet.
Bakom arrangemanget står Konstitutet i samarbete med Konsthantverkscentrum, Malmö Konstmuseum och Skånes Konstförening.


20/10 – 21/10 2013

Nio föreställningar #6: Sara Wallgren och Fredrik Olofsson

Sara Wallgrens utställning avslutas med en föreställning som hon och elektron musikern Fredrik Olofsson gemensamt skapat.

”Nio föreställningar” är en rad experimenterande möten mellan kreativa individer som gemensamt sammanställer en föreställning. Föreställningen kan vara enbart en kväll, återkomma vid flera tillfällen eller utvecklas till en längre utställning – allt beroende på vad som sker under mötet mellan deltagarna.

”Nio föreställningar” är ett pågående projekt som till stor del kan genomföras tack vare ett generöst bidrag från Region Skåne.


15/10 2013

KLUBB INFALL#2

19.00-23.00  ENTRÉ – 40 KR
Live: TG GONDARD [BE] + BEAR BONES, LAY LOW [BE] + JAMBAND
Liksom första gången bjuds det först på en konsert med de två artisterna sen blir det ett gemensamt jam som avslutning på kvällen.

Bear Bones Lay Low är tillbaka i Malmö, denna gång tillsammans med TG Gondard. BBLL är Ernesto Gonzalés som tidigare var med i kollektivet Sylvester Anfang II, med BBLL gör han syrig och skavande synth-flum, inte olikt en lo-fi inspelning med den store Angus MaClise.

TG Gondard tillhör den nya generationen slacker-pop där slappa trummor och trasiga samplingar blandas med röst och skeva synthar. ”Urban post-R´n´B” är Gondards egna ord om sin musik

  

28/9 2013

GALLERINATTEN: Dubbelvernissage + Live: Avgrunden

Gallerinatten

Vernissage:

SARA WALLGREN
+
SOFT TURNS (SARAH JANE GORLITZ och WOJCIECH OLEJNIK)

Live:
AVGRUNDEN
Doom-Drone-Jazz-Country kan beskriva denna trio från Stockholm/Uppsala som kommer spela runt 22.00.
”Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig” – Nietche

http://avgrundenofficial.bandcamp.com/

17/9 2013

KLUBB INFALL#1

Live: PLANKTON WAT [US] + JAMBAND
Klubb Infall bjuder in turnerande artister för konsert men även för att dela scenen med lokala artister för ett improviserat jam.
Plankton Wat är Dewwy Mahood från bandet Eternal Tapestry, hans solomusik är meditativ gitarrbaserad folkmusik.


14/9 2013

Nio föreställningar #5: Sound for mass destruction

Tillsammans förstör Sönderbyggd (GBG) och Anne Pajunen (STHLM) en hel stad i en mix av opera, noise och video.

”Nio föreställningar” är en rad experimenterande möten mellan kreativa individer som gemensamt sammanställer en föreställning. Föreställningen kan vara enbart en kväll, återkomma vid flera tillfällen eller utvecklas till en längre utställning – allt beroende på vad som sker under mötet mellan deltagarna.

”Nio föreställningar” är ett pågående projekt som till stor del kan genomföras tack vare ett generöst bidrag från Region Skåne.


25/5 – 16/6 2013

Henette Wester – Utställning / Ela Orleans – Konsert

Torsdag den 6 juni har vi öppet 13-16, varmt välkomna!
Under Malmö Nordic utställningen visar vi Henette Westers fotografier i foajén.
Med lågmälda och närgångna fotografier skapar Henette Wester ett kalejdoskop av vänskap och vardaglighet. Drömskt och detaljrikt vecklar hennes bildvärld ut sig framför åskådaren.
Utställningen pågår till söndagen den 16 juni.
Konsert
Ela Orleans musik och musikvideos vävs samman i en föreställning som flytande växlar mellan media till en total upplevelse av musik, film och njutning.
Föreställningen med Ela Orleans börjar direkt efter Henette Westers vernissage, klockan 19.00


8/5 2013

Gästspel: Frim/Syd

Birgit Ulher / Christoph Schiller
Birgit Ulher, trumpet
Christoph Schiller, spinet
Onsdagen 8/5 kl 19:00
Skånes Scen för live och crossoverkonst
Bragegatan 15, Malmö
Inträde 50 SEK
Det är en krängande, sprakande och främmande musikalisk värld. Schillers preparerade spinett och Ulhers metallsordiner är som skapta för varandra.


20/4 2013

Nio föreställningar #4: Vrakets Position & Retro-Visuals

Ta med egna diabilder eller pyssla på plats med overheadfilm, pennor och spännande mönster!
Fri entré, vi öppnar 16.00 och håller på till kl 20.00, kom när det passar!
Dax för vår fjärde föreställning i serien Nio föreställning, efter succén med Damo Suzuki fortsätter vi i samma anda med en eftermiddag i musikens och pysslets tecken.
Till musik av det legendariska Vrakets Position (Göran, Tommy med inhopp av producenten Conny på gitarr) har alla möjlighet att själva vara med och skapa årets ljushow. Vi har laddat med overhead-apparater och diaprojektorer som står till ert förfogande.
Göran och Tommy har lovat att spela oavbrutet från fyra tills vi stänger – som Peter Sjöblom beskriver såhär ”Med överstyrda malande gitarrer och skitiga syntar över ett rituellt trummaskinskomp. Eller tänk er hur det skulle ha låtit om Träd, Gräs och Stenar hade uppstått efter punkens genombrott. Eller bättre upp, Trädens tidigare inkarnation Pärson Sound i en cover på ”Sister Ray”! (Själva kallar de musiken krautpunk). Där har ni ”Spår”. Och jag faller pladask, och jag faller stenhårt, och jag faller oavbrutet.” (recension i Tidningen Kulturen av deras senaste platta ”Spår”)
Det finns enkel men gott käk och kall dryck att njuta av medan du pysslar och lyssnar, så ta med ungarna eller barnet i dig, så ses vi.


4/4 – 18/4 2013

Gästspel: Teatr Weimar

Ny föreställning av scenkonstkollektivet Teatr Weimar:
Expo ´13 Bruxelles
premiär 4/4 på Skånes Konstförening
Expo´13 Bruxelles är en gestaltning av Europas koloniala arv och hur det lever vidare i relationer och tankesätt. Vi möter Big Daddy och Pretty Boy som trots den ekonomiska krisen, köpta arbetstillstånd, drömmar om thailandsresor och alkoholism gör sitt bästa för att överleva och älska varandra.
En fristående fortsättning till Europol, Eurotrash, Eurodisney, Eurosport, Eurodisco och In memoriam to identity.
Text: Jörgen Dahlqvist. Regi: Linda Ritzén
Medverkande: Nils Dernevik och Pia Örjansdotter
Rum: Petra Löfmarck. Ljus: Johan Bergman. Kostym: Jenny Ljungberg. Teknisk koordinator: Johan Nordström
Premiär 4/4 på Skånes Konstförening
Spelar därefter 6-7/4, 11-14/4, 17-18/4
Insläpp 19.00 föreställningen börjar 19.30 och varar i 75 minuter ink. paus.
Biljetter på Kulturcentralen:


9/3 2013

Gästspel: Get Daun

Dörrarna öppnar 21.00
Entré: 40kr
Live:
RHYTON [usa, Thrill Jockey]

Denna trio hämtar influenser från Mellanöstern och Turkiet med sin medryckande psykedeliska rock.

Medlemmarna kommer från hyllade band som NoNeckBluesBand och Psychic Ills.


13/2 2013

Nio föreställningar #3: Damon Suzuki

NIO FÖRESTÄLLNGAR#3
DAMO SUZUKI [jap] 
ONSDAG 13 FEBRUARI 20.00
ENTRÉ . 50KR ink förköpsavgift
Damo Suzuki var en av sångarna i det legendariska tyska bandet Can. Suzuki´s fria sångstil passade perfekt in i Can´s improviserande musik. På samma sätt sjunger han sig nu igenom hela världen på sin never ending tour. I varje stad improviserar han med det bandet/musikerna som sätts ihop för kvällen och får benämningen Sound Carriers.
Sound Carriers:
Felix Sjöblom – Gitarr (Technicolor Poets)
Kim Walltin – Bas (Won)
Per Möller – Trummor (Won)
Rickard Daun – Elektroniska ljudvågor (Flowers Must Die/Get Daun)
Unni Zimmerdahl – Blåsinstrument
Zofia Åsenlöf – Röst (Triumph-Adler)

**** SOLD OUT ****


11/2 2013

Gästspel: Get Daun

Friforms spacemusik. Australienska duon Fabulous Diamonds gästar Malmö, samma kväll återbildas Silent Running efter ett års av tystnad.
Fabulous Diamonds [aus]
Är som sagt en duo med Jarrod Slatic på sång och keyboards samt Nisa Venerosa på sång och trummor. De är aktuella med sin tredje skiva ”Commercial Music” på Chapter Music. Skivan har kanske en lite mer kommersiell möjlighet än tidigare då låtarna är mer genomarbetade, snyggare produktion och enklare popstrukturer. Men samtidigt är det deras säregna sound av primitiva trumrytmer, sång som ligger och svävar långt borta i ljudbilden och utomjordiska pulserande synthljud.
http://www.facebook.com/fabulousdiamonds
Silent Running
Bildades till en tillfällig klubb nere på Klaffbron för nästan exakt ett år sedan. Referensen var Klaus Schulze då Mattias Almlund (Ved, Lugnet) Martin Nilsson (Super Jam) Rickard Daun (Flowers Must Die, Get Daun) bestämde sig för att alla spela synthar i en konstellation. För att få lite struktur och rytmiskt sväng bjöds Martin Holm (Ved) in på bas och Percy Andersson (Moder Jord) på trummor. Utan repning och med extremt lite tid en del teknik strul så lyckades de charma publiken med dansanta kosmiska synthmusik. Denna gång kastas sättning om lite dock sitter samma herrar bakom klaveren, men livebasen ersätts med en synth. David Hagberg (Ved, Beast) kommer även stå för den rytmiska biten tillsammans med Percy. Vem vet kanske blir det ytterligare något gästspel.
Dekor av Helena Cedrins och Anna Goffe