DARK LIGHT
CIA KANTHI – Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium
27 mars–25 april, 2021

Öppettider
Ons–fre, 13–17
Lör–sön, 13–16
Vi släpper in max 8 besökare åt gången. 

Skånes konstförening presenterar stolt Dark Light, en soloutställning med Cia Kanthi.

Vad är verkligheten? Är det sakernas tillstånd som faktiskt existerar eller kanske pulsen av det som förblir dolt, orört eller oupptäckt? I den här utställningen riktar Cia Kanthi blicken mot dolda platser genom fotografi, film, skulptur och installation, efterhängset frågande kring vår uppfattning om verkligheten. Sprakande ljud, skvalpande vågor, stillhet, högt tempo och manipulerat ljus omfamnar galleriet och lämnar en kliande, brännande känsla av ständig längtan. Genom teknologi styr hon historien i hennes riktning och frammanar en sensorisk upplevelse.  

Med konstnärens egna ord:

Dark Light är ett konstverk indelat i kapitel som vandrar mellan stadens gator och in i mina egna minnesluckor. Jag har inga minnen från stadens jag föddes i. Konstverket Dark Light får drivkraft av min nyfikenhet på minnesförluster i berättelser, men också på fotografiet i sig självt, som medium. Både fotografi och historia kommer från en fysisk plats. De har också likheten att de ramar in någonting. I en berättelse finns alltid delar som är outsagda och i fotografier ser betraktaren bara det kameralinsen låter oss se, resten av landskapet förblir dolt. Dessa inramningar och outsagda berättelser fascinerar och skrämmer mig. 

Titeln Dark Light kommer från ljuset av dagdrömmar när man lagar middag, ställer iordning disken, från ljuset i processen i mörkrummet när idéer möter ett fysiskt material, och utomhus när en frizon lyser upp det urbana landskapet. I kapitlet Flying Birds blir bilen en slags fristad som likt en berättelse rör sig i olika riktningar beroende på vart du är på väg. Om du bor i Malmö, kommer gatorna till liv i skymningen med människor från hela världen som förflyttar fordon i deras egen rytm genom mörkret – ett mikrokosmos inom den historiska staden. I Dark Light betraktas inte minnesluckorna som en återvändsgränd; istället är mörkret, stillheten och det okända någonting levande som väntar på att väckas.”

Cia Kanthi (f. 1984) är en konstnär som bor och arbetar i Malmö. Hon har en examen i fri konst från Konsthögskolan i Malmö. Centralt i hennes konstnärskap är hur minnen vandrar mellan sinnet och objektvärlden, hur historia skrivs och vad som blir utelämnat. Kanthi arbetar i olika medier såsom skulptur, film och fotografi. Hon har nyligen ställt ut på Konstnärshuset (2020), Eric Ericsonhallen (2020), Skissernas Museum (2019), Copenhagen Art Week (2019) och Centrum för fotografi (2017).

Som en del av utställningen släpps inom kort en publikation med texter av Ashik Zaman, Linda Pistol, Maj Hasager och Max Ockborn.

Curator: Tawanda Appiah

Cia Kanthi är 2020 års mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium. Stipendiet delas årligen ut av Skånes konstförening till en ung lovande konstnär baserad i Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby (konstnärsduo bestående av António Leal och Jesper Veileby), 2018 och Ikram Abdulkadir, 2019. Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2020 års stipendiejury består av Tawanda Appiah (frilansande curator och skribent) och styrelseledamöter Lena Bergendahl (konstnär), Lucy Smalley (konstnär, pedagog) och Jonelle Twum (producent).

Covid-19
Vi följer rådande restriktioner och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ytor desinfekteras inför öppettider och handsprit finns tillgängligt till besökare. Vi ber er besökare att hålla avstånd på 1,5–2 meter och att stanna hemma vid minsta symptom eller sjukdom. 

Tillgänglighet
Tillgänglig entré finns via hiss några meter till vänster om huvudentrén. Var vänlig skriv eller ring till oss på förhand om du önskar att använda hissen. HWC finns på tredje våningen, personalen kan visa dig vägen. 

Skånes konstförenings utställningar och program stöds av Malmö Stad, Region Skåne, Statens konstråd och ABF.