Cia Kanthi, The Book-Keeper, 2020

Vi på Skånes konstförening är mycket glada att meddela att den Malmöbaserade konstnären Cia Kanthi är årets mottagare av Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium. 

Juryns motivering:
Cia Kanthis verk är rytmiska och meditativa undersökningar av det fördolda i samhället; det osynliga men också det avsiktligt dolda och övergivna. Genom att skickligt väva samman bild, rörelse, teknik och skulptur ilar hennes verk av elektricitet, omsluter betraktaren i en helt sensorisk upplevelse. Kanthis förmåga att rasera, rekonstruera och sammanfoga gör att betraktaren känner sig både nära sammanbunden och ibland frånkopplad; påmind om vad som kunde ha varit och vad som kan vara. 

Utöver ett stipendium på 20 000 sek får konstnären en curaterad utställning på Skånes konstförening med öppning i januari 2021. Curator för utställningen är Tawanda Appiah. 

Cia Kanthi (född 1984) är en konstnär baserad i Malmö. I sina fotografier, videoverk och installationer utforskar hon kopplingar mellan minne, perception, objekt och historia – ofta med staden Malmö som utgångspunkt. Hon har tidigare ställt ut på bl a Eric Ericsonhallen, Stockholm (2020), Konstnärshuset, Stockholm (2020), Skissernas Museum, Lund (2019), Delfi, Malmö (2018) och Centrum för fotografi, Stockholm (2017). Cia Kanthi har en masterexamen i fri konst från Konsthögskolan i Malmö (2019).

Om Stipendiet
Sven och Ellida Hjorts utställningsstipendium delas årligen ut av Skånes konstförening till en ung lovande konstnär baserad i Skåne. Hanni Kamaly var den första mottagaren 2017, följt av LealVeileby (konstnärsduo bestående av António Leal och Jesper Veileby), 2018 och Ikram Abdulkadir, 2019. 
Mottagaren utses av en jury tillsatt av Skånes konstförenings styrelse. 2020 års stipendiejury består av Tawanda Appiah (frilansande curator och skribent), Lena Bergendahl (konstnär och styrelseledamot på Skånes konstförening), Lucy Smalley (konstnär, pedagog och styrelseledamot på Skånes konstförening) och Jonelle Twum (producent och styrelseledamot på Skånes konstförening).

Skånes konstförenings utställningar och program genomförs med stöd av Region Skåne, Malmö Stad, Kulturrådet och ABF.